Apunt

Sant Vicenç de Rus


L'església de Sant Vicenç de Rus, és situada a la població de Castellar de n'Hug dins la comarca del Berguedà.

S'esmenta documentalment per primera vegada l'any 961 com donació al monestir de Sant Llorenç prop Bagà.

El bisbe d'Urgell Ot, la va consagrar el 6 de febrer de 1006, confirmant-se el seu caràcter parroquial a partir de l'any 1312. Es varen construir al segle XIV les capelles de Sant Andreu i Santa Magdalena. Va sofrir destrosses als seus murs provocats pels terratrèmols dels anys 1420 i 1430. Durant el segle XVIII va passar a dependre de Santa Maria de Castellar de n'Hug.

L'edifici consta d'una sola nau coberta amb volta de mig canó i amb un absis semicircular amb volta de quart de esfera. La seva construcció es data de principis del segle XII pel seu caràcter romànic llombard, que es fa més visible a l'exterior, on l'absis té una decoració de arcuacions cegues. En la façana sud, es troba la porta d'entrada, construïda amb un arc de mig punt sense cap ornamentació. El campanar és de cadireta amb dues obertures.

Durant les campanyes de restauració fetes els anys 1983-1985, es va localitzar una necròpoli amb diverses tombes dels segles X al XII, el que fa suposar l'existència d'un temple anterior al romànic.

Es van trobar també, pintures murals, un conjunt a l'absis amb vestigis d'un Crist en majestat i part dels apòstols. A la capella de santa Magdalena, ja de l'època gòtica, es conserven in situ, passatges de la vida de la santa. Les pintures romàniques originals de l'absis, es conserven al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, encara que es pot veure una reproducció a l'església. Una talla de fusta de la Mare de Déu de finals del segle XII, procedent d'aquest temple, es guarda al Museu Episcopal de Vic.


(Font: Wiquipèdia.org)Sant Vicenç de Rus, va ser un nucli de població que esdevingué barriada de Castellar de n’Hug a partir d’una antiga parròquia dedicada a Sant Vicenç. Primer fou independent, i després, als acabaments de l’Edat Mitjana, passà a dependre de la parròquia de Castellar. Va ser consagrada l’any 1006 per Ot de Pallars. Edifici bastit el segle XII sobre restes altomedievals L’estil és romànic, d’una sola nau. Absis amb finestra de doble esqueixada. Campanaret quadrat damunt el costat sud de la nau. Tenia dues capelles, una dedicada a Santa Magdalena i l’altra a Sant Andreu. Actualment l’església conserva una pila baptismal i s’hi va trobar una imatge de fusta de la Mare de Déu i un canelobre imitant les branques d’una mata d’acònit. Conté pintures murals del gòtic linial i reproducció de pintures murals del segle XII. Propietat del Bisbat de Solsona. Restaurada per l’SPAL (Servei del Patrimoni Arquitectònic Local) entre 1983 i 1988.


(Font: Ajuntament de Castellar de n'Hug)


Enllaços d'interès: Wikipedia.org
Enllaços d'interès: Ajuntament de Castellar de n'Hug

Ernest Casadesús Anfrons © 2006
Darrera actualització de dades: 30/12/2017